2. 5. 2025   |   svátek má Zikmund
 

Domácí műsli

Název Množství a jednotka
ovesné vločky 500 g
rozinky 3 lžíce
pohankové vločky 200 g
kokosové lupínky 2 lžíce
sušené brusinky 1 lžíce
Zobrazit všechny ingredience

snídaně
Kuchyně: česká
Příprava: 10 min.
Vaření:
Mamut :-)


Proč si dělat műsli doma? Za první vím, co tam mám, a pak - VŽDYCKY v doma připraveném műsli budu mít více ovoce, semínek a oříšků, než když si je koupím hotové. A namíchám si ho jak chci. Je to pro mě důležitější než těch zhruba deset minut, které přípravě věnuji - a navíc ho mám dvakrát tolik. Nakoupím sušené ovoce, z každého do vloček odeberu jednu, dvě lžíce, zbytek schovám a pak už jen přikupuju vločky a postupně na co mám chuť :-).



Postup
Do větší mísy nasypeme balení ovesných vloček, pohankové vločky, přidáme nasekané oříšky, rozinky, sušené brusinky, kokosové plátky, na drobno nakrájené sušené nesířené meruňky, sušené jahody, přidáme dvě lžíce loupaných konopných semínek, lžíci otrub, všechno dohromady promícháme a přesypeme do uzavíratelné nádoby.

Tip:
Domácí műsli si můžeme udělat jakékoliv:

Jablečné:
- jako základ zvolíme křupavé pšeničné vločky, k vločkám přidáme nakrájené sušené jablka, kokosové plátky a lžičku skořice (nebo skořicový cukr)

Čokoládové:
- k vločkám přidáme čokoládové vločky nebo hoblinky (hořkou čokoládu nastrouháme na hrubém struhadle), lžičku hořkého kakaa, extrudované čokoládové kuličky (třeba čokapic) a nasekané oříšky

Tropické:
- nakrájíme sušené fíky nebo datle, přidáme oříšky, sušený banán, kokosové vločky, kustovnici čínskou, mango, papáju, ananas, jakékoliv sušené ovoce, které máme rádi

Základ műsli tvoří ovesné nebo pšeničné vločky. Můžeme je zkombinovat s pohankovými vločkami, špaldovými, můžeme přidat špaldové pukance, kukuřičné lupínky, amarantové vločky, ovesné lupínky, pšeničné pukance (i medové), žitné vločky, ječné vločky, amarantové perličky apod. Vždy přidávám alespoň lžíci otrub, nádherně čistí střeva :-).
Vločky mají vysoký obsah nutričně hodnotných látek, dodávají tělu energii, obsahují hodně vlákniny, která ve střevech působí jako přírodní mýdlo a v neposlední řadě při pravidelném (nejlépe každodenním) pojídání pomáhají proti zácpě.

Semínka:
Tady se taky můžeme vyřádit - přidat do základu loupané konopné semínka, dýňové, loupané slunečnicové, sezamové nebo lněné.

Doplníme sušeným ovocem a oříšky, jaké máme rádi.
Pokud potřebujete hubnout, vyhýbejte se kandovanému a proslazenému ovoci a dejte přednost ovoci, které je sušené mrazem, nepřislazované.










 


RECEPTY

Jednohubky s pomazánkou

Postup: Uvaříme 3 vejce natvrdo.Připravíme základ 3 pomazánek. Do mísy si dáme tvaroh,... zobrazit recept

RECEPTY

Pomazánka z vepřové konzervy

Postup: Do mixéru dáme vepřové maso ve vlastní šťávě a čalamádu bez nálevu. Rozmixujeme... zobrazit recept

RECEPTY

Falešná dršťková polévka

Postup: Bedly očistíme, nakrájíme na proužky a podusíme v trošce vody asi 10 minut. Ze... zobrazit recept

RECEPTY

Marocké krůtí biftečky s kuřecími játry

Postup: Kuřecí játra očistíme a rozmixujeme. Mleté krůtí maso smícháme s rozmixovanými... zobrazit recept

RECEPTY

Pangasius s citronovou trávou

Postup: Oloupané syrové brambory nakrájíme na plátky a rozložíme do máslem vymazaného... zobrazit recept

BABKA KOŘENÁŘKA

Bazalka

Bazalka je aromatická rostlina z čeledi hluchavkovitých. Kvete od června do září. Je původem z Indie a z dalších vlhkých tropických regionů Asie, kde byla pěstována více než 5000 let. Již ve starověkém Řecku ji používali též k... zobrazit článek

RESTAURACE

Šenovská Bašta

Naše restaurace nabízí výběr jídel tradiční české kuchyně, bohatou nabídkou 50...